Dezbatere privind imbunatatirea climatului investitional in Romania – Regiunea Nord-Est si avantajele ei pentru investitori

Dan Manoliu: Dezbaterea "Calea ferata incotro ? " in cadrul Comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor - 14.03.2017
Dan Manoliu: Dezbaterea “Calea ferata incotro ? ” in cadrul Comisiilor de specialitate din Senat si Camera Deputatilor – 14.03.2017
March 16, 2017
Dan Manoliu: Astazi 27 Martie se implinesc 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania - O singura tara pentru toti romanii !
Dan Manoliu: Astazi 27 Martie se implinesc 99 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania – O singura tara pentru toti romanii !
March 27, 2017

Dezbatere privind imbunatatirea climatului investitional in Romania – Regiunea Nord-Est si avantajele ei pentru investitori

Dezbatere privind imbunatatirea climatului investitional in Romania - Regiunea Nord-Est si avantajele ei pentru investitori

Dan Manoliu: Am participat in cadrul Comisiei de Transporturi din Senatul Romaniei la Dezbaterea privind imbunatatirea climatului investitional in Romania.

Am discutat cu cei prezenti despre investitiile care se pot realiza in Regiunea Nord-Est si in zona municipiului Roman, si am prezentat deasemenea beneficiile pe care le-ar putea avea o companie care investeste in aceasta zona. Cred ca toata lumea a fost de acord cu faptul ca aceasta zona a Moldovei are nevoie de investitii noi, ca prezinta anumite avantaje particulare fata de alte zone din tara in care deja s-a investit major, si voi incerca in continuare sa sustin judetul Neamt si zona Roman pentru a aduce aici crestere economica, locuri noi de munca si venituri crescute pentru cetateni.

Dezbatere privind imbunatatirea climatului investitional in Romania - Regiunea Nord-Est si avantajele ei pentru investitori

 

Alaturi de mine au fost reprezentantii Consiliuliui Investitorilor Straini (FIC) dupa cum urmeaza:

 1. Farrukh Khan – partener Deloitte Romania
 2. Mihai Bogza – membru bord CIS, presedinte CA Bancpost
 3. Franz Weiler – presedinte dir.gen. UNIQA Asigurari
 4. Dana Timotin – traducator
 5. Mihnea Craciun – senior banker, departamentul pr. energie al Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare
 6. Livia Stan – fost director in MFP, specialist in ajutor de stat, acum la firma de consultanta PwC
 7. Razvan Grecu – ENGIE
 8. Doina Ciomag – Director executiv CIS
 9. Radu Burnete – consilier CIS

Obiectivul principal al FIC este promovarea cresterii economice sustenabile prin imbunatatirea climatului investitional in Romania.Companiile membre FIC considera ca la baza acestei cresteri sta dialogul intre factorii de decizie si mediul de afaceri, care poate sa asigure transparenta si predictibilitate.

Pe termen mediu si lung comunitatea FIC crede ca Romania ar putea ajunge a 10-a economine a Uniunii Europene in urmatorii 20 de ani. Calculele arata ca economia Romaniei ar putea creste de la aproximativ 157 miliarde euro in 2015 la aproximativ 655 miliarde euro in 2036. Pentru acest lucru a fost demarata si campania “Romania.Va urma” (www.vaurma.ro), prin care incercam sa convingem cetatenii, mediul de afaceri si partidele politice ca un asemenea obiectiv este nu doar dezirabil ci si posibil.

Salut faptul ca FIC a purtat un dialog constant cu autoritatile romane pe teme legate de : infrastructura cum ar fi cadrul achizitiilor publice, parteneriatele public-private sau master planul general de transport.

Alte teme importante dezbatute la aceasta intalnire au mai fost legate de: 

 1. Infrastructura de transport – s-au propus mai multe masuri in ce priveste derularea operationala a investitiilor in acest sector:
 • Ierarhizarea celor mai importante proiecte din Master Plan, pe perioade mai scurte ( ex. 5 ani).
 • Mecanismul de finantare trebuie bine stabilit si clarificat, sursa de finantare devenind unul din criteriile de ierarhizare: proiecte finantate de UE, apoi cele prin parteneriat public-privat si in cele din urma cele cu finantare integrala de la bugetul de stat
 • Infiintarea unei unitati de implementarea a programelor care sa functioneze in cadrul MT sau un organism inter-ministerial care sa supravegheze marile proiecte de investitie.
 • Utilizarea mai buna a instrumentelor financiare – mai ales in ce priveste proiectele municipale, la nivel de dezvoltare urbana.
 • Achiziiile publice –  cadrul care guverneaza achizitiile publice trebuie aliniat la noile directive europene. Directivele europene incurajeaza autoritatile publice sa aleaga solutii inovative, si nu doar criteriul pretul cel mai mic.

2. Sectorul energetic – au fost prezentate mai multe aspecte care necesita imbunatatiri:

 • Liberalizarea si aplicarea corecta a principiilor pietei libere sunt esentiale pentru a atrage investitori
 • Cadrul de reglementare si investitiile in infrastructura de energie
 • Energie Regenerabila
 • Integrarea in piata europeana
 • Impozitarea companiilor din sectorul energetic
 • Eficienta energetica

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *