Declaratie politica: Tragediile montane – preventie si protectie !

Dan Manoliu: Sustin demersurile ministrului Olguța Vasilescu; Olguta Vasilescu: Legea salarizării este în linie dreaptă si se va aplica de la 1 iulie
Dan Manoliu: Sustin demersurile ministrului Olguța Vasilescu; Olguta Vasilescu: Legea salarizării este în linie dreaptă si se va aplica de la 1 iulie
April 19, 2017
Senator Dan Manoliu: dl.candidat Micu sa spuna ce reprezentant PSD i-a atacat familia ! Altfel, doar o VICTIMIZARE IEFTINA si MARSAVA !
Senator Dan Manoliu: dl.candidat Micu sa spuna ce reprezentant PSD i-a atacat familia ! Altfel, doar o VICTIMIZARE IEFTINA si MARSAVA !
April 30, 2017

Declaratie politica: Tragediile montane – preventie si protectie !

Discurs in Senatul Romaniei : Regiunea Nord-Est, prioritate pentru finanțările Guvernului Grindeanu - vremea județului Neamț pentru dezvoltare

Domnule Presedinte !

Domnilor și doamnelor senatori !

 

Stimați colegi,

Doresc să aduc în atenția dumneavoastră tragicul eveniment petrecut sambătă după masă în Munții Retezat, unde în urmă avalanșei ce a avut loc, România a pierdut doi copii de suflet : Dor Geta Popescu de 13 ani, declarată anul trecut ca fiind cea mai bună alpinistă a României, și Erik Gulacsi în varstă de 12 ani, recordman european.

Acestea sunt doar cazurile de actualitate, a unor tragedii montane ce au avut loc anul acesta, insă astfel de cazuri datorate conditiilor nefavorabile au mai avut loc și în anii trecuți, evenimente soldate ca și acum cu pierderea de vieți omenești sau alte suferințe fizice prin care mai mulți români au trecut. Trebuie să fim conștienți că muntele nu iartă pe nimeni, nici chiar pe cei profesioniști în escaladarea lui, și cu atât mai mult pe cei mulți care iubesc munții României și preferă să își petreacă acolo clipele frumoase alături de cei dragi.Da, munții  noștri sunt minunați, insă în același timp așa cum ei trebuie ocrotiți, trebuie să îi ocrotim și pe românii care preferă să îi viziteze.

Din păcate, de-a lungul timpului, în afară de tragicul unor astfel de  evenimente, nu s-a făcut nimic mai mult pentru prevenirea acestor intamplări nefaste, motiv pentru care este necesar la luam masuri pentru a proteja pe români de astfel de nenorociri.

În contextul actual, conform legislației în vigoare, decizia de a putea escalada munții României, fară a ține cont de pericolele existente și de  indicațiile celor ce lucrează la serviciul salvamont, rămane la latitudinea fiecăruia dintre noi, indiferent dacă avem sau nu expertiză și experiență pentru o astfel de deplasare. Consider că trebuie să punem un accent mai serios pe cuvântul celor pe care îi plătim a avea grijă de noi atunci când hotărâm a urca pe munte, și nu doar să ascultăm de ei abia în momente tragice când accidentele deja au avut loc iar noi ne rugăm cu disperare la ei să ne ajute.

Cred că a sosit în sfârșit momentul să imbunatatim cadrul legal în această direcție, iar persoanele care nu iau în considerare avertizările salvamontiștilor locali de a nu urca în anumite momente pe munte, să poată fi pasibili de amendă. Amenda în acest caz reprezintă doar un instrument de prevenție, încercând a descuraja acele personae care de la sine putere doresc să își pună viața în pericol, și mai mult, viața celor cu care se deplasează pe munte sau celor pe care îi au în grijă și supraveghere.

Este important ca noi, clasa politică, să intervenim în societate  prin astfel de decizii, care chiar dacă la nivel individual pot leza bunul plac al unor persoane, insă privind în ansamblu, de la înălțimea funcției cu care românii ne-au investit, să putem să îi protejăm prevenind pierderea unor vieți umane sau accidentarea celor ce iubesc muntele.

Personal am început consultări cu specialisti în salvare Montană și voi depune în cel mai scurt timp posibil o propunere de completare a legii în acest sens și vă rog să analizați, să completați și să aprobați această inițiativă legislativă care sper că va împiedica astfel de tragedii, asemenea celei de sâmbăta trecută.

Vă mulțumesc, și sper ca împreună cu autoritățile de specialitate  să găsim cea mai bună formulă pentru aplicarea de măsuri preventive !

 

Senator PSD

Ing. Dan Manoliu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *