Forumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-a

Reuniunea preşedinţilor comisiilor economice privind conexiunile europene de transport - Tallinn 2017
Reuniunea preşedinţilor comisiilor economice privind conexiunile europene de transport – Tallinn 2017
September 24, 2017
Declaratie Dan Manoliu – Terorismul fundamentalist – pericol pentru crestinii de pretutindeni ! – 11.04.2017
October 23, 2017

Forumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-a

Forumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-a

În perioada 17-20 octombrie 2017, am participat la cel de-al șaselea forum anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD), inițiativă politică lansată de România și de Austria în anul 2008, care s-a desfășurat la Budapesta sub auspiciile președinției maghiare a SUERD, reunind aproximativ 1000 de participanți din 29 de state și din instituțiile Uniunii Europene.

Discuțiile au vizat securitatea energetică regională, dezvoltarea infrastructurii regionale, implicarea țărilor non-UE în consolidarea SUERD și viitorul strategiilor macro-regionale post-2020 alături de oportunități de finanțare.

Forumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-aForumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-a

Am participat activ la sesiunile plenare și la workhopurile care au fost organizate în cursul celor câteva zile, adresând întrebări celor prezenţi.Un accent special a fost pus pe modalitățile de continuare a finanțării proiectelor dunărene nu doar prin Programul Transnațional Dunărea, ci și prin alte programe conexe, în special referitoare la interconectarea macro-regiunilor UE după 2020. Am subliniat câteva aspecte importante: Cu excepţia podului de la Calafat-Vidin, România nu se poate lăuda că a înregistrat rezultate pe linia dezvoltării interconectării fizice sau energetice prin intermediul Programului Transnaţional.

Forumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-aForumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-aForumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-a

În privinţa României şi Bulgariei, consemnăm realizarea podului de la Calafat-Vidin, care are cu siguranţă un impact economic benefic. Însă economiile acestor două ţări au nevoie de integrarea podului în reţele diversificate de transport, care să permită o bună exploatare economică, la justa valoare a noului pod peste Dunăre. Una dintre întrebările adresate de mine, a fost: în acest context, credeţi că ar trebui regândite axele prioritare pentru creşterea impactului pozitiv de natură economică sau socială?

Programul transnaţional Dunărea finanţează proiecte de cooperare transnaţională în conformitate cu priorităţile SUERD. Concentrarea geografică a programului corespunde zonei vizate de strategie, respectiv: 9 statemembre ale UE (Austria, Bulgaria, Croaţia, Republica Cehă, Ungaria, Germania – landurile Baden-Wurttemberg şi Bavaria – , România, Slovacia şi Slovenia) şi 5 state din afara UE: Bosniaşi Herţegovina, Serbia, Muntenegru, Republica Moldova şi Ucraina (provinciile ChernivetskaOblast, Ivano-Frankiviska Oblast, Zakarpatska Oblast şi Odessa Oblast). Bugetul programului pentru implementarea a peste 180 proiecte, foarte multe interegionale, pe trei piloni și nouă axe, este de 262.989.835, 60 euro, cofinanţarea naţională pentru State Membre UE fiind de 37.565.969,40 euro.

Strategia UE pentru Regiunea Dunării continuă să se bazeze pe patru mari priorități ce vizează interconectarea regiunii, protejarea mediului, creșterea prosperității și consolidarea regiunii, cu varii domenii de acțiune și arii prioritare. Astfel, alături de Austria, țară cu care a inițiat Strategia, România are în gestiune îmbunătățirea mobilității și multimodalității pe căi navigabile interioare.

Forumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-aForumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-aForumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-aForumul anual privind Strategia Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (SUERD) -Ediția a VI-a

Promovarea culturii și a turismului și a contactelor directe între oameni reprezintă o altă arie prioritară la nivelul SUERD coordonată de România, dar alături de Bulgaria. În ceea ce privește protejarea mediului în regiunea Dunării, România și Ungaria gestionează împreună riscurile de mediu. SUERD este un mecanism comunitar de cooperare a statelor din bazinul Dunării, destinat dezvoltării economice şi sociale a macro-regiunii dunărene, prin consolidarea implementării în regiune a politicilor şi legislaţiei UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *