Capitalul privat românesc – o şansă pentru o economie sănătoasă, sustenabilă

Capitalul privat românesc – o şansă pentru o economie sănătoasă, sustenabilă
Moldova vrea ! Moldova va avea!
November 9, 2018
Pios omagiu adus ostașilor români cazuți pe Frontul de Est !
Pios omagiu adus ostașilor români cazuți pe Frontul de Est !
November 29, 2018

Capitalul privat românesc – o şansă pentru o economie sănătoasă, sustenabilă

Capitalul privat românesc – o şansă pentru o economie sănătoasă, sustenabilă

Capitalul privat românesc – o şansă pentru o economie sănătoasă, sustenabilă

Parlamentul României

Senat

DECLARAŢIE POLITICĂ

 

 

Adresată de către domnul senator:  ing. Dan Manoliu

Circumscriptia electorală: 29 Neamț

Grupul parlamentar:  Partidul Social Democrat – Senat

Ședinta senatului din data de: 21.11.2018

Titlul declaraţiei politice: Capitalul privat românesc – o şansă pentru o economie sănătoasă, sustenabilă

 

Capitalul privat românesc – o şansă pentru o economie sănătoasa, 

sustenabilă

 

Doamnelor şi domnilor senatori,

În declaraţia politică de astăzi voi aborda un subiect sensibil dar important al economiei româneşti şi anume: Capitalul românesc privat – necesitatea protejării lui şi importanţa sa în stabilitatea şi independenţa României.

Antreprenorii şi managerii atrag atenţia că mediul de afaceri românesc tinde să piardă în faţa multinaţionalelor din cauza lipsei de know-how a capitalului, dar şi pentru că nu primesc în multe cazuri sprijinul statului.

Capitalul străin este aşteptat şi poate oferi multe învăţăminte, prin promovarea unei culturi business antreprenorială şi managerială pe care din păcate noi nu am avut-o.

Prin programul de guvernare, PSD s-a angajat să elaboreze un set de măsuri legislative care să susţină, să protejeze şi să promoveze capitalul autohton în faţa multinaţionalelor care vin cu un bagaj de business mult mai consistent.

Crearea în Guvernul României a unui minister al IMM-urilor şi Comerţului, cu un portofoliu de proiecte menite să încurajeze reforma la înfiinţarea firmelor autohtone, facilităţile oferite pentru participarea la târgurile internaţionale, promovarea şi încurajarea achiziţionării de produse româneşti, o serie de facilităţi fiscale acordate, legea prevenţiei, sunt doar o mică parte din măsurile luate în favoarea capitalului privat românesc.

Conform statisticilor profilul firmelor româneşti este mai mare decât al celor străine. Una dintre principalele măsuri ar fi transferarea profitului, de către multinaţionale, prin preţ şi servicii de consultanţă supradimensionate,  spre companiile mamă din străinătate.

Cu toate acestea, investitorii străini beneficiază de o serie de facilităţi, ca de exemplu terenuri industriale ieftine, cu utilităţi asigurate, sub preţul pieţei subvenţionate până nu demult, cu acces la finanţări extrem de avantajoase în ţările de origine, lucru care face ca omul de afaceri autohton să nu aibă nicio şansă.

Trebuie să existe o abordare unitară faţă de dezvoltarea sectorului industrial în care să se investească într-un sistem educaţional puternic care să ne asigure forţă de muncă profesionalizată, plus o abordare echitabilă faţă de toată lumea.

Se cunoaşte că în acest moment România se confruntă cu o lipsă acută de forţă de muncă profesională. Se caută soluţii pentru a aduce românii din străinătate, creşterea competitivităţii şi a calităţii personalului şcolarizat. Devine primordială implementarea în România a învăţământului dual.

Scăderea natalităţii, ieşirea la pensie în următorii ani a unei întregi generaţii de angajaţi şi mai ales exodul forţei de muncă către Occident acutizează criza forţei de muncă în România.

Prin noua lege a salarizării şi prin viitoarea lege a pensiilor, Guvernul face un pas înainte în rezolvarea problemei. Astfel, mulţi antreprenori au trecut la recrutarea de tineri încă de pe băncile facultăţii, oferind programe de training plătite. Deasemeni firmele care au nevoie de muncitori calificaţi au ales să îşi dezvolte propriile şcoli de meserii sau calificarea la locul de muncă. Un alt trend este focusarea tot mai puternică către angajatorii flexibili, independenţi, beneficiile fiind multiple.

Statul român trebuie să investească resurse mai mari în reorientarea sistemului  educaţional către necesităţile economiei, reînfiinţarea de şcoli de meserii în toate domeniile, astfel încât recrutarea forţei de muncă să nu devină un chin. Trebuie recunoscut faptul că protocolul din 2012 dintre, Ministerul de Interne, Ministerul Public, SRI, Ministerul de Finanţe şi Ministerul Justiţiei au dus la falimentul a mii de firme mici şi mijlocii, la protejarea anumitor firme, lucru resimţit în rata scăzută de colectare a taxelor, pentru că firmele rămase nu plăteau taxe oricum.

S-a compromis nu doar capitalul românesc, dar însăşi economia românească, România ajungând în acest moment să consume mai mult decât produce.

De aici trebuie plecat pentru a încuraja dezvoltarea capitalului privat românesc, de la încredere şi respect faţă de oamenii de afaceri români şi nu punerea în spatele lor  a întreţinerii unui sistem în care toate discuţiile bat monedă pe atragerea de investiţii străine.

Antreprenoriatul românesc trebuie analizat din punct de vedere al funcţiei de patrimoniu naţional pe care o are capitalul autohton şi garanţia de suveranitate pe care o reprezintă.

Trebuie să susţinem clasa antreprenorială şi capitalul românesc. România rămâne fără viitor fără firme autohtone.

Acest lucru a fost înţeles de partidul venit la guvernare în urma alegerilor din 2016, un capital important în programul său fiind legat tocmai de încurajarea antreprenoriatului autohton.

De aceea consider că este mai eficient să se găsească căile de înţelegere între instituţiile statului şi firmele româneşti astfel încât România să devină stabilă economic.

Mulţumesc.

 

Senator PSD,

Dan Manoliu

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *